Диагностика на работата на двигателя по състоянието на свещите Печат Е-поща

 

Запалителните свещи са прости на вид елементи съставени от метал и керамика, но се явяват важен елемент за работата на двигателя. Дори по външният им вид може да се каже много за работата на двигателя като цяло, а и за отделните му възли. Преглед на свещите е желателно да се прави след продължителна работа на двигателя, като идеалният вариант е след продължително пътуване на дълъг път. Автомобилна свещ
Грешка е да се прави преглед на свещите веднага след студен старт или минусови температури. Тогава по свеща може да има черен нагар и на тази база да се направят грешни изводи. Този нагар може да е образуван от принудително обогатената смес при студеният старт, а неустойчивата работа може да се дължи на лошото състояние на високоволтовите кабели. Затова ако не ви харесва работата на двигателя и сте решили да правите диагностика сами с помощта на свещите, най-добре е при чисти първоначално свещи да се изминат 250 - 300 километра или повече и след това да се правят изводи.

Диагностика на двигател по свещи На снимка 1 е показана свещ, извадена от двигател с отлична работа. Керамиката на централният електрод има светло кафяв цвят, като нагара и отлаганията са минимални. Може да се каже че, този двигател е икономичен и няма разход на масло.
Диагностика на двигател по свещи На снимка 2 имаме типичен пример на свещ от двигател с повишен разход на гориво. Централният електрод е покрит с черен нагар. Причините може да са различни: богата горивна смес идваща от неправилна регулировка на карбуратора или инжекциона или замърсен въздушен филтър.
Диагностика на двигател по свещи На снимка 3 имаме точно обратният случай. Крайно бедна горивна смес. Цвета на електрода е от светлосив до бял. При работа на двигателя при такава смес и повишено натоварване може да се получи прегряване както на самата свещ така и на горивната камера. Прегряването на камерата пък може да доведе до прегаряне на клапаните.
Диагностика на двигател по свещи Керамиката на централният електод на свещта на снимка 4 има характерен червен цвят, който може да се сравни с тухлен. Това показва повишено съдържание на присадки имащи в състава си метал. При продължително използване на такива присадки, на повърхноста на изолацията токопроводящ налеп, през който искрата ще преминава по-лесно и свещта ще престане да работи.
Диагностика на двигател по свещи Снимка 5 - по свещта има ярко изразени следи от масло, особенно по резбата. Двигател с такива свещи след продължителен престой, след стартиране има неравномерна работа, а след загряване до нормална работна температура работи нормално. Най често причината е в гумичките на клапаните. Налице е и повишен разход на гориво, както и синьо-бял пушек от ауспуха.
Диагностика на двигател по свещи Свещта на снимка 6 е извадена от неработещ цилиндър. Централният електрод и керамичното му покритие са покрити с плътен слой масло и капки неизгоряло гориво. Причината за това може да е прегорял и разрушен клапан или сегменти и попадане на частици от тях между клапана и леглото му. В този случай двигателя работи неравномерно и когато е загрял, забелязва се значителна загуба на мощност, разхода на гориво се повишава до два пъти. Изхода е един - основен ремонт.
Диагностика на двигател по свещи При свещта на снимка 7 имаме пълно разрушение на централният електрод заедно с керамичното му покритие. Причините може да са следните: продължителна работа с детонации, използване на нискооктаново гориво, много малко предварение на запалването или просто дефектна свещ. Симптомите на работа на свигателя са като в предният случай.
Диагностика на двигател по свещи Последната свещ на снимка 8 е също пример за лоша работа. Цвета не е от значение, той само показва че горивната система работи. Причина за това състояние е повишеното изгаряне на масло. Това може да идва от износени или запекли маслени сегменти. Двигателя има повишен разход на масло, от ауспуха излиза син дим и се усеща миризма на бензин.
За да имате по-малко проблеми с работата на вашият двигателя преглеждайте свещите си по- често. Производителят дава гаранция за безотказна работа на свещите до 30 000 километра при изправен двигател. Добре би било при всяка смяна масло или на 10 000 километра да се проверява състоянието на свещите. Преди всичко това се изразява в почистване на нагара и регулиране на разстоянието между електродите. Почистването от нагара е най-добре да става с телена четка, а не на песъкоструйна машина. При нея е възможно да се повреди керамиката. Препоръчва се да се сменят местата на свещите. Това е свързано с различната работна температура на различните цилиндри. Средните цилиндри работят на по-висока температура от крайните.
 

Коментари 

 
+3 #3 Георги 2012-02-27 16:27
Свърши ми страхотна работа тази статия :) Мерси за инфото, жалко че сте на другия край на БГ и няма как да мина през сервиза.
Цитиране
 
 
+3 #2 Николай 2011-02-18 08:14
достатъчно ясно и кратко показано
благодарности
Цитиране
 
 
+9 #1 Читател 2010-08-04 20:19
Много полезна статия, браво!
Цитиране
 

Представител

Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks 

Авто Сервиз

Ако Вашият автомобил се нуждае от ремонт или диагностика, попаднали сте на точното място.
Сервизът обслужва всички марки автомобили: